Следвайте Гласове в Прокуратурата е образувала наказателно производство по сигнала на

...
Следвайте Гласове в Прокуратурата е образувала наказателно производство по сигнала на
Коментари Харесай

Националното следствие разследва покупката на газ през посредници при предишния кабинет

Следвайте " Гласове " в 
Прокуратурата е образувала наказателно произвеждане по сигнала на ГЕРБ за покупката на газ през медиатори. Това се разбра от думите на основния прокурор Иван Гешев по време на срещата с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Именно от партията подадоха сигнал до ДАНС и Министерство на вътрешните работи за покупката на газ от частната компания МЕТ през лятото, което по техни изказвания е оскъпило цената на синьото гориво с най-малко 30%.

Още в предходния парламент от ГЕРБ упрекнаха кабинета на Политическа партия, че по врене на неговото ръководство още веднъж е бил купуван съветски газ, макар прекратените доставки от " Газпром ", само че посредством медиатори. Темата на срещата с Гешев поде зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обърна внимание, че са подавали сигнали, свързани с медиаторите по газовите доставки.
" Не виждаме някакво придвижване в прокуратурата по тези проблеми, а ми се желае да схвана в този момент това на конфликт на институциите ли се дължи, или е нужно по-задълбочена работа ", съобщи Митов.
Той укори основния прокурор, че " малко е дал прошка " на някогашния министър председател Кирил Петков, който е нарушил Конституцията, като е подал документи с погрешно наличие. " Това е открито и от Конституционния съд, тук разногласия няма. Мисля, че прокуратурата трябваше да реагира по друг метод ", означи Митов. И попита основния прокурор на какво се дължи забавянето на реакцията по тези проблеми.

" Не аз съм дал прошка на някогашния министър председател, лицето Кирил Петков. Съответният наблюдаващ прокурор, който се е произнесъл, е решил, че са налице учредения за отвод за формиране на наказателно произвеждане ", отговори Гешев. " Аз съм административен началник, съответните решения взимат прокурорите ", посочи той.

Снимка: Булфото
" Ще кажа единствено едно изречение съответно за случая с газа - известно ми е служебно, че има формирано наказателно произвеждане в Национална следствена работа ", разгласи Гешев и добави, че не е осведомен с детайлности, а и не може да изнася информация.
Това е втора среща на основния прокурор с парламентарна група, откакто през вчерашния ден той се срещна и с ПГ на " Български напредък ". Днешната с ГЕРБ идва след писмото, което Гешев изпрати до всяка от политическите сили в Народното събрание.
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова напомни, че в края на 47-ия парламент основният прокурор е подал оферти за законодателни промени, по които може да се води в този момент разговор. Тя означи, че друга тематика за диалози е в подтекста на сформирането на непрекъсната комисия по конституционни въпроси. В подтекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде разискване на законодателни решения в частта за отговорността на основния прокурор, разяснява Атанасова.
По думите ѝ третата тематика, по която ГЕРБ-СДС желае да беседва с обвинител №1, визира всички законодателни ограничения, които от групировката са заложили в предизборната си стратегия. Атанасова загатна бързината на процеса и упованието на българските жители за правдивост.

Снимка: Булфото
Иван Гешев разяснява, че е изпратил писма до депутатите, тъй като прокуратурата е загрижена от обстановката, в която се намира правоохранителната система. По думите му има цялостен неуспех на битката с престъпността, с " размери съвсем на национална злополука ". Гешев акцентира, че сред институциите би трябвало да има разговор.
" Няма по какъв начин да има обособени управляващи, които не си взаимодействат, тъй като това би означавало да няма страна. Като част от това взаимоотношение аз разбирам разговора с народните представители ", разяснява обвинител номер едно. Главният прокурор уточни, че наказателното правораздаване е 10% % от цялото правораздаване, в останалите 90% не взе участие прокуратурата.

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР